Ce este și de ce să folosești Caching?

Ce este și de ce să folosești Caching?

Ce este și de ce să folosești Caching?

  • acum 4 ani
  • postat de: NSHOST

Cache is King! Traficul intens către un site web poate duce la probleme de performanță, viteză mai mică a paginii și, una peste alta, mai puține conversii. Cel mai important lucru pe care un proprietar de site-uri trebuie să-l facă după lansarea unui website este să se asigure că implementează o politică de cache potrivită, care-i va accelera încărcarea paginilor. 


Site-urile web sunt în general vizualizate de sute, mii sau uneori chiar milioane de ori pe lună. În mod normal, de fiecare dată când un user solicită o pagină web, serverul trebuie să facă o grămadă de calcule complexe (consumatoare de timp) - generare de template-uri, interogări de bază de date pentru afișare de articole, produse, imagini/video-uri, titluri, descrieri, interacțiuni etc. Chiar dacă, în multe cazuri, rezultatul tuturor acestor calcule va fi exact același, serverul reia fiecare pas de la zero, de fiecare dată. Caching-ul practic rulează o dată toți pașii, afișând direct rezultatul tuturor solicitărilor venite de la utilizatori!


Deci, este vorba despre stocarea datelor solicitate pentru un acces mai rapid ulterior. Atât browserul, cât și serverul creează o memorie cache pentru performanțe mai rapide. Sunt două tipuri de caching din punct de vedere al ‘responsabilului’ memoriei:  caching pe partea de client (site caching sau browser caching) și caching pe partea de server.


O memorie cache de site (HTTP sau cache de pagină)  este un sistem care stochează temporar date precum pagini web, imagini și conținut media similar atunci când o pagină web este încărcată pentru prima dată. În cazul în care vorbim de browser caching - controlul memoriei cache este al browser-ului folosit pentru încărcarea paginii. 


O memorie cache pe server stochează un site similar felului de stocare executat de majoritatea browser-elor moderne (Chrome, Firefox, Opera, Edge etc, cu excepția faptului că, în loc să salveze temporar conținut pe partea clientului, este stocată pe serverul unui site. Memorarea în cache a site-ului este, de asemenea, complet gestionată pe server, fără nici o implicare a utilizatorului final sau a unui browser. Sunt mai multe tipuri de caching: 

  • object caching - care stochează interogările bazei de date într-o memorie cache de pe server pentru recuperarea rapidă pentru viitoarele solicitări similare

  • CDN caching - un grup de servere care sunt localizate geografic în întreaga lume și care memorează în cache conținutul încărcat utilizând serverul cel mai apropiat de utilizatorul final pentru timpi de încărcare mult mai rapizi

  • Opcode caching - codul PHP este compilat între fiecare solicitare, apoi este stocat într-o memorie cache, astfel încât să poată fi executat mai repede la încărcări repetate de pagini


Ce se întâmplă când conținutul unei pagini se schimbă?


Presupunând că dețineți un blog cu cache activat. Prima dată când cineva accesează pagina dvs. de pornire, primește pagina în mod normal: solicitarea este primită, procesată pe server, iar pagina web rezultată care trebuie afișată este transformată într-un fișier HTML și trimisă în browserul web al vizitatorului.


Deoarece cache-ul este activat, serverul stochează acest fișier HTML - de obicei în „memoria cu acces aleatoriu” (sau RAM), care este extrem de rapid. Data viitoare când dvs. sau oricine altcineva vizualizați pagina de pornire, serverul nu trebuie să efectueze procesarea și conversia în HTML. În schimb, trimite pur și simplu fișierul HTML deja pregătit către browser. Dacă articolul afișat anterior a suferit modificări de imagine sau alt conținut, dezvoltatorul site-ului trebuie să se asigure că implementează o politică de caching adecvată, astfel încât să fie șters conținutul vechi și acesta să fie înlocuit cu noul conținut.


Pe măsură ce obțineți din ce în ce mai mult trafic pe site-ul dvs. web, poate deveni prea mare pentru serverul dvs. dacă toată lumea trebuie să descarce din nou fiecare componentă de conținut și riscati astfel să cheltuiți bugete tot mai mari pentru creșterea resurselor pe serverul vostru.


Dispozitivele mobile sunt limitate de lățimea de bandă, unele planuri de date mobile limitând utilizatorii atât din punct de vedere al vitezei, cât și al cantității de mb incluși în planurile plătite lunar. Cu cât un site web folosește memoria cache, cu atât utilizatorul va utiliza mai puține date pentru încărcarea aceleiași pagini web. Performanțele mobile sunt cheia succesului unei mărci. 

Vă încurajăm să investiți într-un plan de găzduire optim - alegând oricare dintre pachetele de hosting NSHOST VPS sau Cloud și să alocați timpul necesar unei politici de caching potrivite afacerii dvs.